[Túrak]lekvár alapok

Vértesi Klára vklara at vipmail.hu
2014. Dec. 3., Sze, 17:27:47 CET


Narancs- és citromdzsemet külön-külön készítem, de vegyíteni is lehet.
1. Narancshéjat apró kockákra vágon, 4-5 napig áztatom, mindennap leöntöm a vizet és frissre cserélem. 5. napon jó sok cukorral (kb. ua . súlyúval, amennyi a narancshéj) – lassú tűzön – fölfőzöm. Üvegekbe teszem, hagyom kihűlni, utána zárom le és hűtőbe hajítom. Gyümölcs- v. püspökkenyerek tésztájába tészek egy-két evőkanállal belőle. (Más, hasonló készítési mód l. Horváth Ilona szakácskönyvében  – Szalay könyvek/364. oldalon.).2. Citromdzsem: 3 db szép sárga citrom, 1 db közepes nagyságú cukkini, cukor ízlés szerint (30-40-50 dkg), kevés porcuki.A cukkinit sajtreszelőn szoktam legyalulni a cukorral 20 percig főzöm forrásig. A citromokat (alapos lemosás után) nagy lyukú reszelőn – egészben, a belső héjjal együtt – tózse lereszelem (magokat kiszednem!). Összes reszelményt összeöntöm, együtt még 10-15 percig főzöm. Kisebb üvegekbe teszem, tetejét meg kell szórni, vagyis teljesen befedni porcukorral. Csak másnap zárom le.2/a citromot ugyanúgy készítem el, mint a narancshéjast, de akkor csak héjból és azt is áztatgatom pár napig, aztán fölfőzöm, s üvegekbe kanalazom...2/b citrom- és narancshéjat együtt 1. pont szerint.. .
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://turatars.hu/pipermail/turak_turatars.hu/attachments/20141203/0463c66a/attachment-0001.html>


További információk a(z) Turak levelezőlistáról