<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN"><html><head><meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8"><style></style></head><body style=";">Narancs- és citromdzsemet külön-külön készítem, de vegyíteni is lehet.<div><br></div><div>1. Narancshéjat apró kockákra vágon, 4-5 napig áztatom, mindennap leöntöm a vizet és frissre cserélem. 5. napon jó sok cukorral (kb. ua. súlyúval, amennyi a narancshéj) – lassú tűzön – fölfőzöm. Üvegekbe teszem, hagyom kihűlni, utána zárom le és hűtőbe hajítom. Gyümölcs- v. püspökkenyerek tésztájába tészek egy-két evőkanállal belőle. (Más, hasonló készítési mód l. Horváth Ilona szakácskönyvében – Szalay könyvek/364. oldalon.).</div><div>2. Citromdzsem: 3 db szép sárga citrom, 1 db közepes nagyságú cukkini, cukor ízlés szerint (30-40-50 dkg), kevés porcuki.</div><div>A cukkinit sajtreszelőn szoktam legyalulni a cukorral 20 percig főzöm forrásig. A citromokat (alapos lemosás után) nagy lyukú reszelőn – egészben, a belső héjjal együtt – tózse lereszelem (magokat kiszednem!). Összes reszelményt összeöntöm, együtt még 10-15 percig főzöm. Kisebb üvegekbe teszem, tetejét meg kell szórni, vagyis teljesen befedni porcukorral. Csak másnap zárom le.</div><div>2/a citromot ugyanúgy készítem el, mint a narancshéjast, de akkor csak héjból és azt is áztatgatom pár napig, aztán fölfőzöm, s üvegekbe kanalazom...</div><div>2/b citrom- és narancshéjat együtt 1. pont szerint...</div></body></html>